SPREEK JEZELF UIT
Een HSP voelt als iemand niet lekker in zijn of haar vel zit. Soms zelfs zonder de ander te zien. Dat is een gave van een hoog-sensitief persoon.
Tegelijkertijd is het vaak moeilijk om iets met deze gave te doen. Je voelt je al anders, past vaak niet in en groep en denkt misschien “Wie zit er nu op mijn gevoel te wachten”. Als jij jezelf niet goed beschermt, kan het je ook angst geven om het uit te spreken, omdat je bang bent het gevoel van de ander helemaal over te nemen.
Kritiek krijgen is ook een dingetje voor de HSP. Je weet vaak veel eerder wat er mis is, voordat de minder sensitieve mens het zelf door heeft. Deze is er soms nog niet klaar voor, om te horen wat jij te zeggen hebt.
Toch is het belangrijk dat je hier soms iets mee doet. Je hebt deze gave niet voor niets, het maakt de ander bewust en daarnaast kan het onrustige gevoel bij je blijven “hangen” en kost het je bergen energie.
Daarom hier een aantal tips:
• 📌Benader de ander met een vraag. Bijvoorbeeld: “Ik voel dat er iets is, gaat het wel goed met je? Zo laat je de ander nadenken of voelen en geef je hem ook de ruimte om het wel of niet met jou te bespreken. • 📌Als je vermoeden bevestigt wordt en je wil graag helpen, kun je de volgende vraag stellen: “Ik ben er voor je, geef jij aan als ik je ergens mee kan helpen? • 📌Wat je NIET doet is de oplossing aandragen. We lossen allemaal graag onze eigen problemen op, het zorgt voor zelfvertrouwen en behoudt van eigenwaarde. Je kunt nu vooral luisteren. Niet om een oplossing te vinden maar om de ander te laten zien dat hij gehoord en gezien wordt. Dit is heel belangrijk en ook niet gemakkelijk als je zo nog niet vaak geluisterd hebt. We helpen graag en zijn dan ook geneigd om oplossingen voor de ander te verzinnen en aan te dragen. Helaas kan deze oplossing voor jou geweldig werken en voor de ander helemaal niet. Stel weer een vraag. Bijvoorbeeld: • Hoe zou jij je willen voelen? En wat heb je daar voor nodig? • Wat past bij jou en zou je nu kunnen doen? • 📌Komt de ander er helemaal niet uit, spreek dan zonder het woordje MOETEN. Dat zorgt voor druk en stress. Er wordt geëist dat iemand iets doet en dat vinden de meeste mensen niet prettig. Stel weer een vraag, bijvoorbeeld: “Hoe zou het zijn als je ….( nu geef je wel een mogelijke oplossing) eens probeert”? Zorg tijdens dit gesprek goed voor jezelf. Ook nu is het belangrijk om je uit te spreken. • 📌Slurpt iemand teveel energie? Dan kun je bijvoorbeeld zeggen “Je mag me altijd een appje sturen, ik zal er altijd op reageren, alleen niet altijd gelijk. Ik moet ook op mezelf letten. Face tot face kunnen mensen je ineens overladen met hun problemen, neem dan letterlijk een klein beetje afstand zoals ik in de vorige tip heb uitgelegd. Luister alleen en zeg dan ook eerlijk, dat het wel heel veel is en je hoofd er van overloopt. Je kunt eraan toevoegen dat je begrijpt dat het heel heftig voor hem is, maar dat je liever een keer afspreekt om in alle rust hierover te praten. Jij neemt zo de ruimte om je te beschermen en voor en na het gesprek tijd te nemen om weer op te laden. • 📌Of je verwijst de ander door naar huisarts, therapeut of coach. Je hoeft namelijk niet de hele wereld te redden!
Jezelf uitspreken is dus belangrijk. Fijn voor de ander, maar zeker ook voor jezelf.
Comments