top of page
  • Foto van schrijverVivian Halmans

TIP 8: STOP HET PIEKEREN

Bijgewerkt op: 15 dec. 2019Tussen de 40000 en 60000 gedachten schieten er dagelijks door je hoofd. Het grappige is dat we ons vaak niet bewust zijn van dat denken. Al deze gedachten stromen door je hoofd. Heel vaak gebeurd het dat jij je een tel na deze gedachten niet eens meer herinnert waar je over nadacht. Zo lang ze geen emotie triggeren of een bepaald gevoel, schuiven ze als witte wolkjes langs een strak blauwe lucht voorbij.

Maar o jee, als ze door je onderbewuste gekoppeld worden aan een gevoel of een herinnering uit het verleden die niet fijn was. Dan gebeurd er wel degelijk iets met die gedachten.

Voordat we kunnen stoppen met piekeren moeten we eerste weten wat piekeren is en vooral waarom het je niet helpt. Dat piekeren gaat altijd over het verleden of over de toekomst. In het NU doe je niets, nou ja behalve dan het piekeren zelf. Om controle te krijgen over je pieker gedrag moeten we controle krijgen over je gedachten. Wat ik je graag wil laten ontdekken is hoe jij jouw denken kunt inzetten om piekeren te stoppen.

Dat gebeurd in 4 stappen:

1) Herkennen = IK pieker. 2) Erkennen = ow, IK fantaseer die gedachten-stroom zelf. 3) Verantwoording nemen = IK moet het dus anders doen. 4) Actie = Hoe stop IK piekeren en los ik het op.

Bewustwording start ermee dat jij beseft dat jouw leven een creatie van jouw gedachten is. Alles wat je doet en wat je niet doet gaat eerst door je brein. Soms maak je supersnel een beslissing of een keuze en soms doe je daar een langere tijd over. Ben jij nog iemand die denkt dat een bepaalde situatie negatief is of dat geluk voor jou niet bestaat, dan heb ik iets waar je eens over na mag denken. Een situatie is.

Nee, ik vergeet in deze zin geen woord. Een situatie is niet negatief dan wel positief. Een situatie is. Jij geeft het een bepaalde betekenis. Al naar gelang wat je geleerd hebt of ervaren maak jij de zin af. Het hangt af van je waarden en normen, maar ook wat er wel of niet sociaal acceptabel is in de maatschappij.

Stap 1 is het herkennen van je piekergedachten. Het erkennen ( stap 2) en verantwoordelijkheid nemen ( stap 3) over je denken geeft je door ( stap 4) actie, weer controle.

Erkennen dat je het zelf doet. Na die eerste seconde dat je de gedachte in je hoofd komt, herken je hem en erken je dat je het zelf steeds erger of groter maakt met je denken. Dan ben jij je bewust van wat je doet en kun je de verantwoording nemen. Wil je hier over piekeren of is er een andere manier waarop je tot een oplossing komt die jou het beste lijkt? Weten doen we het pas als we een oplossing bedacht hebben en omgezet in actie. ( stap 4 ) verzin nu acties waarmee je het piekeren kan vervangen.


Ik geef je hier een aantal tips voor. · 📌Geef je brein iets anders om te doen. Staar bijvoorbeeld eens uit het raam, kijk wat je ziet en benoem het allemaal in je gedachten.. · 📌Lukt het niet om het piekeren te stoppen, spreek dan uit wat je bezig houdt. Zoek hiervoor iemand uit die je vertrouwt, liefst niet oordeelt maar ook je piekergedachte niet zomaar wegwuift of een Ik verhaal eraan vast plakt. “Oh ja, ik heb dat ook of ik weet wat je bedoelt want ik…”. Dat zijn de mensen die nog niet genoeg geoefend hebben met echt luisteren. Leg het aan iemand voor die met je mee denkt, maar niet je angsten versterkt. Liefst iemand die je vragen stelt waardoor je emotie wordt afgezwakt en je een duidelijker beeld krijgt van wat echt is en wat een fantasie ( piekergedachte). ·📌 Ga neuriën of zingen. Dit gaat niet samen met piekeren. · 📌Bedenk een positieve afloop in plaats van alle mogelijke angstige of negatieve scenario’s te voeden. · 📌Ga wandelen! Tijdens een wandeling ( liefst in de natuur) komt je brein tot rust. Kijk bewust om je heen en vertraag je pas. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je voor je aan de wandeling begint nog even aan je vraag of te maken keuze denkt en er dan mee stopt totdat je weer thuis bent. In een rustig hoofd komen antwoorden en je brengt je hersenhelften in balans. · 📌Ga naar je ademhaling. Adem rustig 4 tellen in en blaas rustig 6 tellen uit. Herhaal dit totdat je de rust weer voelt. Draait je maag of voel je de stress in een ander deel van je lichaam? Stuur daar dan bewust je inademing naar toe. ·📌 Bedenk een stopwoord. Herken je dat je aan het piekeren bent, roep dan hardop je stopwoord. Haal de actie uit je piekeren . Als het nodig is doe je dit 100 keer per dag in het begin. Onthoud dat de aanhouder wint! · 📌Een vraag die ik mezelf altijd stel als het in mijn hoofd begint te kriebelen is : "Kan ik het nu oplossen"? Zo ja, dan neem ik mijn pen en papier en schrijf mogelijke oplossingen op. Is het niet gelijk duidelijk waar ik voor moet kiezen, dan schuif ik het aan de kant. Als ik het later nog een keer doorlees komt de beste oplossing vaak vanzelf naar voren. · 📌Zo nee? Dan laat ik het nu ook voor wat het is. Ik schrijf het wel op zodat ik geen rondjes in mijn hoofd blijf maken, bang dat ik er over vergeet na te denken als het belangrijk is. Ik verleg daarna gelijk mijn focus. Tot slot! Weet je dat 90% van waar jij over piekert nooit gebeurd?😉 Het haalt je alleen maar uit het NU en je mist hierdoor wat er goed gaat en wat er voor moois om je heen gebeurd. Er verstrijken zo minuten of zelfs uren van je leven.

124 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page