top of page
  • Foto van schrijverVivian Halmans

Jezelf zijn! Wat wordt er nu weer verwacht?!


wat wordt er nu weer verwacht.

Hoe komt het toch dat jezelf zijn zo moeilijk is, terwijl het toch eigenlijk de aller gemakkelijkste manier zou moeten zijn waarop jij in de wereld staat. Je bent immers als jezelf geboren!

Dat probleem ontstaat dan ook gelijk daar. Vanaf die allereerste dag wordt je bewust en onbewust gevormd.

Je leert al meteen wat je moet doen om geliefd te zijn. Er komt iemand naar je toe als je huilt om te kijken of ze iets voor je kunnen doen. Ze komen ook naar je toe als je lacht, dan zie je dat je moeder of vader ook lacht en dat geeft je het gevoel, wat ik nu doe dat klopt.

Er wordt je geleerd wat netjes is en je ervaart dat je mensen verdriet kunt doen of boos maakt met een ander soort gedrag.

Er komen steeds meer invloeden van buitenaf waardoor je al heel jong leert dat je je moet aanpassen zodat mensen jou lief gaan vinden. Of trots op je zijn.

Natuurlijk zitten daar ook wijze lessen bij. Je leert hoe je samen met de mensen op je levenspad moet communiceren zowel verbaal als nonverbaal. Welk gedrag je moet vertonen om bijvoorbeeld vrienden te maken.

Als kind worden er dingen van je verwacht omdat dat nu eenmaal door anderen gewenst is.

Denk er maar eens aan wat er allemaal van je verwacht wordt op school, thuis en op je werkplek. Van je vrienden of buren.

Op jouw beurt verwacht je dan ook dat er iets goeds gebeurd als jij je netjes gedraagt. En tegen de tijd dat je volwassen bent heb je zelf ook in de praktijk geleerd om iets te verwachten van een ander.

Kijk maar eens een dag echt naar je verwachtingen.

Verwacht je dat de kinderen begrijpen wat je bedoeld als je een bepaald gezicht trekt. Verwacht je dat je partner je begrijpt als je stilletjes in een hoekje zit te mokken?

Verwachtingen zijn heel divers en omdat we ze allemaal hebben, valt het soms niet eens meer op. Totdat je er mee geconfronteerd wordt.

Een voorbeeld. Jij bent iemand die altijd voor anderen klaar staat. Op de vraag of jij even op de kinderen van de buren kan passen antwoord je steevast.. Ja hoor! Tot vandaag, want vandaag heb je eigenlijk helemaal geen zin om op de kinderen te passen, wil je even een dagje bij komen van een drukke week. Dus je antwoord is nee. Je buurvrouw begrijpt er niets van , zij verwacht het antwoord ja. Ze schrikt ervan of wordt een beetje kriebelig. Nu moet ze een andere oplossing gaan zoeken en dat lag niet in haar verwachtingen.

Jij op jouw beurt, ziet dat ze niet meer zo blij kijkt en verwacht misschien wel dat zij jou begrijpt. Jij verdient ook wel eens een dagje niets doen.

Zie je hoe snel we van beide kanten iets verwachten. Het antwoord wat je graag wil horen of begrip?

MAAR WIST JIJ, DAT VERWACHTINGEN TOT WEL 90% VAN DE TIJD OP EEN TELEURSTELLING UITLOPEN?

Verwachtingen vinden plaats in iemands hoofd. Jij maakt die gedachte over die verwachting.. ( Lees deze zin gerust nog een keer).

Het “ denken” van die ander kan op dat moment helemaal anders zijn. Dan volgt er teleurstelling.. " jee dat had ik niet verwacht.." of boosheid, onbegrip, verdriet en ja zelfs angst kan een gevolg zijn van verwachtingen.

Als je niet genoeg zelfvertrouwen hebt, ga je aan jezelf twijfelen. Wat heb ik gedaan waardoor zij dat niet begrijpt? Of wat heb ik gedaan waarom zij nu niet op mijn kinderen wil passen?

Hierdoor ga je minder in je kracht staan en durf je steeds minder vaak jezelf te zijn. En dat gaat je parten spelen, want je natuur is om juist wel jezelf te zijn!

Neem deze gedachten eens mee tijdens je dag.

Ben je ervan bewust dat wat voor jou normaal is dat voor een ander niet hoeft te zijn. Verwachtingen zijn hersenspinsels!

Leer eens te leven met zo min mogelijk verwachtingen. Het resultaat is dat je minder verdriet hebt, minder pijn en minder boosheid.

En je wordt steeds vaker aangenaam verrast!

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wakker!

bottom of page