top of page
  • Foto van schrijverVivian Halmans

Ik begrijp niet dat hij dat niet begrijpt!


Ik begrijp niet dat hij dat niet begrijpt!


HSP blog


De hoog sensitieve persoon zal deze zin bekend in de oren klinken. De minder sensitieve mens krijgt gemiddeld 5 tot 9 prikkels per seconde door in het bewuste brein ( zien, horen, voelen, proeven, ruiken). We krijgen allemaal miljoenen prikkels per dag binnen en gelukkig maakt het onderbewustzijn daar gelijk een grote shift in. Het geeft jou bewust die 5 tot 9 prikkels door die belangrijk zijn. Datgene wat je veilig houdt en waar jij je focus op legt.


Zo zal je in het verkeer ook vaak genoeg denken…”Wat doet die nou, ziet hij of zij niet dat het veel te druk is om hier te keren?” Waarschijnlijk niet dus. Het was niet 1 van die prikkels die naar zijn bewustzijn werd gestuurd.


En voelt de HSP ook heel snel of iemand liegt of de boel een beetje verbloemt als hij of zij vraagt: : “Gaat het wel goed met je? En het antwoord ja is, terwijl jij iets heel anders voelt. Dat is nu precies de gave van een HSP.


Er komen veel meer prikkels door waardoor je veel sneller in de gaten hebt of iets goed is of niet. Je houdt daardoor meer rekening met anderen, omdat je meer ziet. Maar ook omdat je sneller aanvoelt wat een ander nodig heeft.


Het kan dan ook heel vervelend aanvoelen als een minder sensitief persoon dat niet heeft. Voor jou waarschijnlijk onbegrijpelijk dat ze over mensen heen of in de weg lopen, of iets doen wat jij nooit zou doen. Toch kun je het hen niet kwalijk nemen. Ze kunnen niet anders, behalve als ze er bewust van gemaakt worden en daar ook de aandacht bij kunnen houden. Het maakt de minder sensitieve mens absoluut niet minder waard, het is gewoon een gegeven. Je kunt van een disco lamp met 3 kleuren, die een prachtig lichtspel geeft, niet verwachten dat hij jou de regenboog laat zien. Je kunt van een vis die razendsnel door het water schiet, niet verwachten dat hij kan rennen en van een olifant niet dat hij kan vliegen ( op Dombo na dan).


Begrip hoort ook bij de sensitieve mens, al hoef je niet alles voor lief te nemen hoor. Jij bent net zo belangrijk. Als het voor jou storende gedrag bij de ander blijft bestaan, dan moet je je afvragen of je contact wil blijven houden of dat je het los kunt laten om je eraan te storen.


Zo zal de minder sensitieve mens ook wel eens tegen je gevoeligheid aanlopen en begrijpt hij of zij er niets van, als je zonder ogenschijnlijke oorzaak ineens moet huilen of tijd voor jezelf moet inplannen. Hij weet niet hoe snel je overprikkeld kan raken en hoe diep iets je raakt.


Hoog sensitief of minder sensitief het kan samen bestaan als we respect hebben voor elkaar. Want het is allemaal precies zoals het moet zijn in dit universum.


Dat is in ieder geval hoe ik denk dat het in deze wereld in elkaar steekt.

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wakker!

Comments


bottom of page