top of page
  • Foto van schrijverVivian Halmans

De bladeren vallen weer. Genieten of wegkruipen?


Feel good Fall challenge 2016

De bladeren vallen..

Ze dwarrelen nog even door de wind gedragen naar de grond om zo weer voedingsstof voor de bodem te worden.

De herfst, voor de ene het seizoen van prachtige kleuren, kaarsjes en warmte in huis. Gezelligheid voor de houtkachel en seizoensgerechten op tafel.

Maar voor de ander is het de tijd van het jaar dat er te weinig zonlicht is, van regen en ongemakken. Misschien wel van eenzaamheid en lange dagen.

Net zoals we een biologische klok hebben om genoeg slaap en rust te krijgen, werkt deze biologische klok ook mee aan het omgaan met de seizoenen.

In het boek van neurobioloog Dick Swaab: "Wij zijn ons brein", behandeld hij o.a. de herfst en winter depressies. Zijn deze stemmingsveranderingen door de seizoenen heel extreem dan kan er sprake zijn van een Seasonal Affective Disorder schrijft hij, afgekort de toepasselijke naam SAD .

De verminderde hoeveelheid zonlicht is een risicofactor. Maar ook als je niet deze extreme stemmingsveranderingen hebt kun je merken dat je te weinig zonlicht krijgt en kan dat het zware gevoel verergeren.

Alleen daarom al is het voor ieder van ons goed om naar buiten te gaan. Zelfs op een bewolkte dag krijg je buiten meer zonlicht op je huid dan dat je onder een zonnebank of kunstmatig licht gaat liggen.

Als je naar buiten gaat voor een wandeling gebeurd er nog veel meer wat een positieve invloed heeft op je gezondheid en op je humeur.

Je komt letterlijk in beweging. Je beide hersenhelften komen meer in balans. Je combineert het fysieke met het psychische waardoor je gemakkelijker tot oplossingen komt als je aan het piekeren of nadenken slaat.

Eenmaal buiten worden je zintuigen geprikkeld. Je ziet, hoort en ruikt andere geurtjes. Maar de natuur werkt ook als een spiegel als je eens bewust om je heen kijkt.

De bladeren vallen van de boom. De bomen worden kaal, maar dat is niet voor niets. De natuur gaat over in de rust stand zodat het zijn energie weer kan opladen voor de lente. Van buiten lijkt alles stil te liggen, doods misschien, maar dat is alleen wat je aan de buitenkant ziet.

Onze biologische klok gaat ook in de rust stand. De dagen worden korter en je word waarschijnlijk zelf ook wat minder actief. Dat is allemaal nodig om op te laden.

Of je de herfst nu het mooiste seizoen vind of dat je hunkert naar de lente, voor iedereen die mee wil doen heb ik de

Feel Good Fall challenge

bedacht.

Zelfs als je binnen bent, kun je met deze challenge zien wat er allemaal gebeurd in de herfst. Kun je naast de verwarming en misschien wel gezellige kaarsjes genieten van alle foto’s die verzamelt worden tijdens deze challenge.

Er zijn 12 onderwerpen waarvan je er elke dag eentje in je mailbox vind.

De foto’s die je maakt hoeven helemaal niet met een geweldig fototoestel gemaakt te worden. Het kan gewoon met je gsm. Het gaat hier niet om de perfecte foto, maar juist om het gevoel wat de foto oproept.

Het kost je alleen elke dag even de tijd om stil te staan bij het onderwerp en dan een foto te maken. Je mindset gaat zo al in een andere modus. Je kijkt en zoekt naar het onderwerp voor je plaatje, waardoor je gedachten al uit een eventuele sombere staat komen.

Wil je nog mee doen?

We starten 1 november. Je hoeft alleen maar op de button onder dit blog te klikken. Je meld je dan aan met je emailadres en je ontvangt de uitleg. Wil je er mee stoppen dan kun je je op elk gewenst moment uitschrijven en is je email adres verwijderd van mijn lijst.

Maak jij samen met ons van de herfst een warme plek?


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wakker!

bottom of page