top of page
  • Vivian Halmans Life Coach Fijn Leven

Tips voor je mindset... als je gewicht wil verliezen.


De zomer komt er weer aan. We kunnen ons niet meer verhullen in wijde kleding.. die van nek tot voeten reikt. De laagjes worden ook al snel te warm en dan komt weer dat moment dat we ons lichaam goed gaan bekijken en misschien tot de ontdekking komen dat ons winter velletje toch weer wat laagjes gegroeid is. En we daar niet zo blij mee zijn!! En dan? Heel simpel natuurlijk. Dan zijn er 2 oplossingen die je daar zeker bij gaan helpen. Sporten en minder snoepen. Gezonder eten als je dat nog niet deed. Simpel zeg ik, toch is het dan eigenlijk niet he! Want echt .. als dat zo simpel was dan was iedereen gewoon slank en sportief. Over sporten kan ik je niet veel vertellen. Ik wandel en ik speel bij een sambaband de shaker. Dat helpt tegen wiebelende flubber bovenarmen en door de vele pasjes en het opzwepende ritme beweeg ik daar net zoveel als dat ik in de sportschool zou doen, 1 keer per week. Nu ik in de overgang zit merk ik ook wel dat er meer sport bij zou moeten komen kijken om echt slank te worden. Maar ik vind sporten niet leuk. Rennen ziet er bij mij echt niet uit ( smoesje voor mezelf) en zweten in de sportschool.. tja niet echt mijn ding, al heb ik het wel jaren geprobeerd. Daarnaast is het zo dat de sporten die ik dan wel weer leuk vind, danssporten zeg maar, mijn heupen niet meer trekken. En dan het snoepen en lekker eten. Ja daar valt winst te behalen. Door de week snoep ik nauwelijks. Hooguit een paar dropjes per dag die naast mijn werkplek in een zak staan en ik sneller in graai, dan dat ik tijd neem om even brood te smeren als mijn maag te vroeg van zich laat horen. Maar in het weekend is het zo gezellig om een fles wijn in huis te halen en dat te combineren met een zak chips of lekkere toastjes waar ik dan mee voor de tv plof. Moet ik dan echt alles laten om slanker te worden? Nee, ik vind dat ik dat niet hoef. Ik ben niet "dik" maar ook niet "slank". Ik denk dat ik nu een gemiddeld maatje 42 heb. Gemiddeld is tenminste wat ik in de bladen lees. Het interesseert me ook alleen als ik dat leuke strakke truitje aan wil. Of dat mooie zomerjurkje wat me vorig jaar nog paste. Ik ben een levensgenieter en daar hoort ook de gezelligheid van iets minder gezonde voeding bij zo af en toe. Maar wat als je er wel dagelijks moeite mee hebt. Als je in de spiegel kijkt en niet fijn vindt wat je daar ziet. Ga je dat vervelende gevoel dan weg snoepen? Heb je al alle diëten geprobeerd waar je enthousiast aan begint, maar strandt je uiteindelijk op het gedeelte dat het MOET? Als je echt iets wil veranderen dan is een afspraak met een diëtiste in mijn gevoel een heel goed idee. Zij helpt jou in die strijd tegen de kilo’s. Toch krijg ik steeds meer mensen in mijn praktijk die zo hard hun best doen en toch heel veel moeite hebben om het gewenste gewicht te bereiken en dan ook vast te houden. Diëtisten sturen vrouwen door die echt wel gemotiveerd zijn en waarbij het toch niet helemaal lukt.

Ben jij zo iemand dan heb ik een aantal tips voor je die op weg kunnen helpen.

De eerste vraag die ik vaak stel is: Waarom mag jij van jezelf niet slank zijn? Gekke vraag. (Verbaasde blikken horen hierbij.)

Toch is het niet zo gek als je bedenkt dat je gevormd wordt door de maatschappij en de mensen om je heen. Er zijn allerlei waarheden geprogrammeerd in je brein. Er is je misschien verteld dat je altijd dik zult blijven. Dat je zware botten hebt of dat volhouden niet je sterkste kant is. Als dit maar vaak genoeg herhaald is in je leven, dan ga je er onbewust in geloven. Er zijn duizenden voorbeelden te noemen die je brein als de waarheid is gaan zien, waardoor jij (onbewust) je eigen wilskracht saboteert.

  1. De eerste tip is dan ook . Vraag jezelf eens waarom jij van jezelf niet slank mag worden? Verdien je het niet? Vind je jezelf niet goed genoeg? Hou je wel van jezelf?

  2. Maak ook eens een lijstje van dingen in je leven die je WEL hebt volgehouden of die gelukt zijn? Al schrijf je er maar 3 op.. probeer dat moment dat het lukte eens voor je te zien. Hoe voelde jij je toen? Wat deed dat met je?

  3. Schrijf eens op wat er met je gebeurd als het straks zover is. Hoe zie je er dan uit, wat kan je dan wat je nu niet kunt.

  4. En als je dan gaat starten, kies je ervoor om gelijk 20 kilo af te vallen? Maak dat eens kleiner. Begin eens met een mijlpaal die niet heel groot is om naar toe te werken. Verdeel het in hapklare brokken.. haalbare stukken.. waarbij je met jezelf afspreekt wanneer je dit gewicht bereikt wil hebben en wat je daarvoor gaat doen of laten.

  5. Beloon jezelf zelfs bij de kleinste overwinningen. Maak een lijstje met wat je als traktatie voor jezelf gaat doen of kopen zonder dat in eten om te zetten. Ga je een dagje naar de sauna? Koop je een mooie nagellak of dat vestje wat je zo mooi vind?

  6. En als het een keer niet lukt. Straf jezelf dan niet. Begin opnieuw zonder dat je boos op jezelf of op de wereld wordt. Verandering bereik je door te oefenen. En dat gaat in het begin met vallen en opstaan.

Gewicht verliezen betekent ook je mindset veranderen. Veranderingen zijn moeilijk omdat je onderbewuste daar niets van begrijpt. Het wil graag dat alles zo blijft zoals het is. Dat is het gewend en dat voelt veilig. Die bekende comfortzone. Je kunt gelijk met 2 voeten uit die comfortzone stappen, maar als dat niet lukt. Dan kan het ook stapje voor stapje. Zo train jij jezelf om aan een nieuwe comfortzone te wennen. Soms werkt het schok effect, een radicale verandering.

Maar veel vaker werkt het beter als je ook je brein laat wennen aan de nieuwe JIJ die nu kiest voor een Fijn Leven met een gewicht dat bij je past.

Lukt dit niet? Mag ik je dan helpen? Neem vrijblijvend contact met me op.

info@fijnleven.com

bel of whats app: 06 52668717


48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page