top of page
  • Vivian Halmans Life Coach Fijn Leven

Hoe doe jij dat…altijd positief zijn?!


Afgelopen week kreeg ik een berichtje waarin stond:” Hoe doe je dat...altijd positief zijn?"

Hmm, dat zette me wel aan het denken. Ben ik altijd positief? Nou nee! Ik doe wel mijn best om positief in het leven te staan. Maar we leven nu eenmaal hier op deze aardbol waar we ook moeten leren omgaan met iets wat negatief kan zijn of lijken. Waar niet alles wat er gebeurd positief is. Waar ook ik met verdriet, frustratie en ego te maken krijg.

Want laten we eerlijk zijn, je leest het overal en het klopt als een bus: Alles is liefde. Absoluut! En wat geen liefde is, is angst. Maar dat hoofd van ons wil net zo graag meedoen in ons leven als ons hart. Het geeft niet altijd de beste raad maar het behoedt ons ook voor gevaar. Bijvoorbeeld als je gehaast bent, komt je ego om de hoek kijken. Maar heb je er zelf niet ook een beetje schuld aan dat je gehaast bent? En moeten alle mensen dan voor jou aan de kant gaan? Omdat jij…. belangrijker bent? Beter bent? Slimmer bent? Dat is nog maar de vraag.

Mijn frustratie speelde afgelopen week weer op. Ik weet dat mijn lichaam en dan vooral mijn rug en bekken het niet aan kunnen als ik met verhuisdozen ga slepen, kasten en tafels verschuif en vaak trappen loop. Omdat het “niet anders kon(?)" deed ik het toch. Het resultaat was dan ook dat ik uiteindelijk op zware pijnstillers als een 105 jarige door de kamer liep, niet kon zitten en niet kon liggen en dus behoorlijk gefrustreerd raakte. Waarom nu?!

Grommend en knorrend schuifelde ik door het huis terwijl Erik en de jongens hard aan het werk waren om mijn spullen bij elkaar te zoeken. Nou, dan ben je even helemaal niet positief bezig. Totdat Erik me na zijn zoveelste hint aansprak en zei: “Je gaat nu zitten en laat ons dit werk doen”. ( Dank je lieverd). Ik help op die manier natuurlijk niemand, maar vooral mezelf niet!

Waar het om draait bij positief in het leven staan, is volgens mij dat verdriet gevoeld mag worden.

Boosheid, angst en frustratie ook. Is er een groot verdriet, dan is het noodzakelijk dat je dit verdriet gaat voelen. Zou je dat niet doen, dan loop je ervoor weg en komt het op een gegeven moment in je leven weer als een paard in draf op je af. . Al deze emoties zijn er in ieders leven. Het gaat er alleen om hoelang je er aan blijft vasthouden.

Emoties zelf duren maar een paar seconden.

Daarna ga je ze zelf voeden. Je staat positief in het leven als je er met een open blik naar kijkt. Wat gebeurd hier? Waarom voel ik dit, hoeveel hiervan verzin ik op de plaats, haal ik uit mijn eerdere ervaringen en wat is nu op dit moment de echte reden van deze emotie? Helpt mij deze gedachte vooruit of ga je met een rotvaart terug naar het verleden? En dan nog de belangrijke vraag: “Wat wil ik voelen?"

Ik weet dat ik naast een inspiratie ook voor mensen in mijn omgeving soms een ergernis ben.

Ze willen even boos zijn ( vaak op anderen) omdat ze in de weg lopen, of niet denken of doen zoals zij zouden doen. Ik heb dan altijd wel een suggestie waardoor ik niet mee ga in die emotie van de ander. Waarmee ik de reactie van het ego aan t wankelen breng.

En geloof me dat is echt niet altijd waar je dan op zit te wachten. I know!

Maar het verruimd wel je blik en maakt je misschien net een beetje zachter voor je medemens. En nog belangrijker, een beetje zachter voor jezelf. Want perfectie bestaat niet. Jij bent niet perfect en de ander ook niet. Iedereen is wel eens afgeleid, of let niet zo goed op en loopt je daardoor in de weg. Maar wie raak je ermee als je boos of gefrustreerd bent? Vooral jezelf. Jij gaat mee in je emotie en ontneemt je daarmee minuten, uren van een Fijn Leven.

Is er boosheid, dan is je ego aan t woord. Jij wordt gehinderd, mensen doen niet wat jij wil dat ze doen.

Positief ingesteld zijn doe je dus vooral voor jezelf.

Leuk als je er anderen mee kunt aansteken. Daar maken we de wereld een beetje mooier mee. Toch begint het met jouw eigen geluk creëren! Jouw blik op de ander, jouw gedachte over die ander en welke richting jij jouw eigen emotie opstuurt. Haal je een paar minuten van je levensgeluk af of is het alweer verleden tijd en krullen je lippen omhoog in een stralende lach.

Jij kiest!

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wakker!

bottom of page