top of page
  • Vivian Halmans, Geluksregisseur

Ik was zo ongelukkig doordat ik niet genoeg geld had!


Hoe gaat dat zinnetje ook alweer.. Oh ja! Geld maakt niet gelukkig..

Hmm, ik heb hier lang mee geworsteld. Wie mijn levensverhaal kent, weet dat ik jarenlang van een bijstandsuitkering heb moeten leven nadat ik ziek werd. Geld.. of beter een tekort aan geld was toen iets wat me dagelijks bezig hield. Hoe kreeg ik in hemelsnaam 3 maaltijden op tafel voor mij en mijn kinderen, voor minder dan € 7,50? Ik moest me in allerlei bochten gooien om met het beetje geld wat er was te kunnen leven. In die tijd dacht ik voornamelijk in tekorten.

Logisch denk ik, want het leven is duur.

Toen ik me er echter bij neer had gelegd, dat er nu eenmaal niet meer geld was en ik er een sport van maakte, om te zoeken naar de lekkerste goedkope levensmiddelen, kwam een oplossing. Voor ons kwam die in de vorm van mijn ouders, die me hierbij hielpen. Ook was er een vriendin, die geregeld een doos met levensmiddelen en wat lekkers voor de jongens voor mijn deur zette. Een ander nam me af en toe mee uit of kookte een pan macaroni voor ons.

Was ik toen niet gelukkig?

Soms niet nee…maar dat kwam voornamelijk omdat ik als harde werker, die altijd haar eigen geld had binnen gebracht, afhankelijk was geworden. Het voelde als falen en hulp accepteren was moeilijk. Tot ik het leerde accepteren en dankbaar was als de hulptroepen kwamen.

Ik ontdekte dat het geld zelf, of het gebrek eraan, me niet ongelukkig maakte, maar mijn overtuiging dat ik gefaald had in het leven.

Ik bedacht toen dat er ooit een moment zou komen, waarbij IK degene zou zijn, die hulp zou bieden. Ik besefte, dat de ander blij werd als hij of zij hulp kon bieden. En weet je… dat besef zorgde ervoor dat ik gelukkig was. Gelukkig met de hulp, maar ook met die uitkering, hoe weinig het ook was, ik kon overleven.

Maakt geld gelukkig? Ja, ik denk wel dat het gemakkelijker is als je genoeg geld hebt om een beetje leuk te leven.

Maar uiteindelijk zijn er ook mensen die genoeg geld hebben en toch doodongelukkig zijn.

Het is niet het geld zelf dat gelukkig maakt. Met heel weinig geld, kon ik gelukkig zijn.. kon ik lachen en dankbaar zijn dat ik mensen om me heen had die van me hielden. En ook zonder een euro op mijn rekening, was ik gelukkig als mijn jongens met verhalen thuis kwamen en we samen aan tafel lachten om wat ze mee hadden gemaakt.

Met diezelfde uitkering, waar geen ruimte was voor iets extra’s ben ik met mijn bedrijf begonnen. Zonder een euro heb ik de eerste jaren, steeds weer opnieuw gezocht naar oplossingen,

waardoor ik en mijn bedrijf konden groeien. Zou het gemakkelijker zijn geweest met een zak vol geld? Zeker! Maar wat had ik dan veel leermomenten gemist. Ik ben er trots op dat ik alles zelf heb uitgezocht, dat ik nu weet hoe je een website maakt, hoe ik 916 volgers heb mogen verwelkomen op mijn facebookpagina en hoe ik door boeken te lenen en veel onderzoek, mijn eigen methode wist te ontwikkelen, waar ik nu zoveel mensen mee kan helpen. Zonder geld schreef ik mijn eerste boek. Het schrijven zelf koste me niets anders dan mijn tijd. Ik vertrouwde erop dat er ooit een moment zou komen waarop ik het zou kunnen uitgeven. Al zou het 10 jaar duren, ik begon gewoon met schrijven. En de oplossing kwam, veel eerder dan ik verwacht had.

Mijn moment om iets terug te geven aan de wereld is inmiddels een feit.

Dat doe ik op heel veel manieren, waaronder deze blog, waarmee ik jou hoop te inspireren. En dat….maakt me gelukkig!

Uiteindelijk hoort ook het wel of niet hebben van geld bij de 10% die ons geluk bepaald. De omstandigheden. 50% zit in je genen en is juist die 40% waar jezelf invloed op hebt, datgene wat bepaald hoe jij met een situatie omgaat en daardoor gelukkig of ongelukkig bent.

Ik schrijf deze blog voor een stukje bewustwording.

Geld mag dan wel belangrijk zijn in het leven, het is jouw mindset, die voor die 40% bepaald of je gelukkig bent of niet.

71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wakker!

bottom of page