top of page
  • Foto van schrijverVivian Halmans

Van slachtoffer naar je zelf ( weer) vertrouwen.


Waar veel mensen mee worstelen is het verleden. Ik hoor vaak genoeg als ik aan een coach- of hypnotherapie-traject begin: ”Ik weet niet of je mij kunt helpen want er is zoveel gebeurd. Ik heb zoveel meegemaakt en het lijkt erop dat dit bij mij hoort. Of dat ik het verdien of zo”. Nou, ik ben geen heilige die je al je zonden kan vergeven, maar wat ik wel kan zeggen is dat jij een fijn leven verdient!

En dan gaan we aan de slag.

Want waarom langer wachten als je vandaag al de eerste stap kunt zetten om te krijgen wat je verdient.

Het probleem wat ons verleden vaak met zich mee brengt zijn de ervaringen die worden opgeslagen in je onderbewuste. Er komen miljoenen prikkels op je af en gelukkig wordt er een selectie gemaakt van datgene wat jij bewust ervaart. Maar juist een traumatische of schokkende ervaring die staat vaak op je netvlies gegrift. Dat wil je ook nooit meer meemaken dus ben je alert. Alert dat zich deze situatie niet meer voordoet. Alert zijn is goed. Zolang het je ook echt beschermt. Hoe vaak slaat het door naar onzekerheid, angst of paniek? En wat gebeurd er dan met je? Dan ga je anders reageren, wordt afwachtend of gaat heel hard de andere kant op rennen. Juist door die aandacht die je er dan aan geeft lijken er steeds meer vervelende dingen te gebeuren.

Je hebt die spreekwoordelijke rose olifant net midden in je leven geplaatst. Hoe groot die olifant wordt dat bepaal je zelf. Blijf je de angst voeden dan groeit hij gestaag maar wordt wel steeds zwaarder.

En dan gebeurd het dat je je slachtoffer gaat voelen, van je verleden weliswaar, iets dat al gebeurd en doorleeft is, maar het kan heel zwaar gaan drukken op je leven en dan wordt het natuurlijk niet gemakkelijker om met een open blik naar je toekomst te kijken.

Ik weet vanuit mijn eigen ervaring en uit de coaching en hypnotherapie trajecten dat het zo heel vaak werkt.

Je bent dus niet de enige als je dit herkent.

Hoe fijn is het dan om te leren dat het anders kan.

Dat je uiteindelijk zelf weer de controle over een heel groot deel van je leven terug kunt pakken. Dat je nu kunt besluiten dat het genoeg is geweest. Nu meteen kun je met kleine stappen aan de slag.

Ga je die gedachten eens onder de loep nemen en vraag je aan je eigen brein of deze herinneringen nog wel van toepassing zijn op wat er vandaag gebeurt of niet gebeurt.

Zo bouw je stap voor stap aan je zelf(weer)vertrouwen.

En zo ga ik ook te werk. Stap voor stap bouwen aan een toekomst zonder angst of paniek. We blijven eerlijk kijken naar wat er zich afspeelt in je leven en kiezen daarop de weg die je wil bewandelen. Op jouw manier maar met mijn voetstappen naast je op jouw weg naar een Fijn Leven.

Vind jij het tijd worden dat je weer de hoofdrol in je eigen leven gaat vervullen? Stuur je vraag naar info@fijnleven.com of maak gelijk een afspraak.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page