top of page
  • Vivian Halmans, hypnotherapeut

Wat is nu echt de waarheid?


Wat is nu echt de waarheid?

We worden van baby af aan al geprogrammeerd. Je leert van je ouders, later ook van school en andere mensen in je leven. Je neemt waarden en normen over, maar ook meningen. Meningen over anderen misschien, maar ook over jezelf. Je vind ergens iets van en dat kan botsen met hoe anderen het zien. Dat geeft jou dan weer de kans om hierover na te denken. Past de mening van de ander bij jouw waarheid of niet.

Wat is de waarheid?

De waarheid is voor iedereen anders, iedereen praat en denkt vanuit zijn of haar eigen ervaringen, opvoeding en programmeringen.

Dat is prettig zolang je niet in de war raakt van al deze verschillende waarheden. Misschien ben je aan het twijfelen geraakt en weet je eigenlijk niet meer zo goed wat jezelf nu van iets vindt.

Dat ontstaat vaak door een gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde. Dat is heel lastig, want dan kun je geen beslissingen meer nemen vanuit je gevoel. Want wanneer is het je gevoel en wanneer is het angst? Durf je jouw mening dan nog wel te uiten? En zo worden de twijfels steeds groter en twijfel je nog het meest aan jezelf. Wie ben ik om mijn mening te uiten, klopt die wel? Wat denken anderen van mij als ik de woorden in mijn hoofd uitspreek. De vraag is eigenlijk is het belangrijk voor jou, dat anderen jouw mening weten?

Als je wel je mening durft uit te spreken, kun je een mening hebben en respecteren dat de ander die misschien niet deelt. Hou je genoeg van jezelf, dan hoef je die mening ook niet van de daken te schreeuwen, dan is het genoeg dat je weet / voelt dat dit jouw waarheid is. Je hoeft je mening dan ook niet aan anderen op te dringen zoals dat zo vaak in discussies op social media gaat. Dan weet je dat het een eindeloos welles, nietes spelletje wordt waar nooit een eind aan komt met als uitkomst : De waarheid!

Wat zou het fijn en rustig worden in de wereld als iedereen de ander zou respecteren. Als we de waarheid gewoon in het midden zouden laten en ons bezig zouden houden met wat echt belangrijk is. Met onszelf, met wat we aan moois kunnen toevoegen aan de wereld met lief zijn voor een ander.

Een wereld zonder ruzies, oorlogen, Ik weet het staat nog heel ver van ons af. Toch wil ik graag dit zaadje planten…. om over na te denken, om te kijken of mijn waarheid past bij de jouwe.

En als je het niet met me eens bent, dan is dat ok! Natuurlijk, want dat is dan jouw waarheid.

80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wakker!

bottom of page