top of page
  • Foto van schrijverVivian Halmans

TIP 1: Opladen

Bijgewerkt op: 15 dec. 2019

De HSP, hoogsensitief persoon, heeft een gevoeliger zenuwstelsel voor zintuiglijke prikkels en de innerlijke verwerking ervan kost meer tijd en energie dan bij de meeste andere mensen.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar dit fenomeen. De Amerikaanse psychologe Elaine Aron heeft de naam geïntroduceerd, al bestaat hoogsensitiviteit al veel langer.

15 tot 20 procent van de bevolking zou hoogsensitief zijn, iets minder dan 1 op de 5 mensen. Zij zijn in staat om subtiele signalen en prikkels uit hun omgeving op te pikken, waar anderen ( nog ) niets merken.

De hele dag door worden onze zintuigen geprikkeld. Het onderbewuste hoort, ziet, ruikt, proeft en voelt al deze prikkels, maar zorgt ervoor dat deze prikkels terug gebracht worden tot ongeveer 5 tot 9 prikkels per seconde die ons bewuste bereiken. Hoogsensitieve mensen hebben deze filter nauwelijks. Als ze een ruimte binnenkomen, zien, ruiken en horen ze alles. Daarnaast voelen ze ook nog alles wat er zich in deze ruimte afspeelt. Is er iemand boos of hangen er spanningen. Dit zorgt ervoor dat een HSP snel overprikkeld raakt.

Veel mensen weten niet dat ze hoogsensitief zijn, maar voelen wel dat ze anders zijn.

Weet je nog niet zeker of je hoogsensitief bent, dan kun er met deze test achter komen.

OPLADEN: 

Overprikkeling is het grootste struikelblok voor de HSPer. Al deze prikkels kosten veel energie en als de batterij bijna leeg is, kun je deze prikkels nauwelijks verwerken. Het uit zich in vermoeidheid, een leeg gevoel, prikkelbaarheid of je word juist heel emotioneel. Is je batterij te vaak leeg, dan ontstaan er uiteindelijk lichamelijke klachten die op den duur chronisch worden.

Heel belangrijk dus om je energie op te laden voordat

het zover is.

•📌Opladen lukt het beste als je alleen bent. Een plekje voor jezelf is dus ook heel belangrijk. Dit kan in huis zijn maar ook ergens in de natuur. •📌 Keer naar binnen en zorg voor een rustige diepe ademhaling. Ga bewust ademhalen en adem 3 langzame tellen in en vervolgens 6 tellen uit. Herhaal dit zolang totdat je voelt dat het genoeg is. Hou je aandacht daarna ook nog een aantal minuten bij je ademhaling en voel hoe je systeem tot rust komt.  •📌 Ga wandelen, het brengt je beide hersenhelften in balans. De meeste HSPers zijn graag in de natuur. Het brengt rust en de energie is vaak erg fijn tussen bomen en planten. •📌 Mediteer, het is allang niet meer zweverig om te mediteren. Er zijn inmiddels al een aantal landen waar meditatie tot een dagelijks ritueel is ingebouwd op scholen. Je leert jezelf beter kennen en gaat meer voelen. Iets wat voor de HSPer erg belangrijk is. Uit het hoofd in het gevoel. Mediteren kan met een muziekje op de achtergrond, een gesproken meditatie van bijvoorbeeld Youtube, maar je kunt ook naar de wolken gaan staren of even gaan dagdromen. •📌Doe een bodyscan. Sluit je ogen en ga langzaam je lichaam na, ontdek waar spanningen zitten en wat goed voelt. Je word je meer bewust van je spieren en merkt zo sneller als er overprikkeling is. Je spieren zullen dan snel verkrampen. Ontspan dan elk deel van je lichaam. •📌 Zorg dat je elk uur een paar minuten kunt ontspannen, door bovenstaande tips in praktijk te brengen. Zelfs als je met andere mensen werkt, kun je die momenten even pakken. Niemand hoeft te zien dat jij die ademhaling doet bijvoorbeeld. Geen tijd? Dan doe je de ontspanningsoefening op het toilet. Daar maken we ook tijd voor. Hoe minder tijd je hebt, hoe belangrijker het is om die tijd te maken. Je functioneert veel beter als je deze tijd in bouwt in je dagelijkse routine.Je kunt je nu ook LID worden van de FIJN LEVEN HSP COMMUNITY OP FACEBOOK64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page