top of page
  • Foto van schrijverVivian Halmans

TIP 3: Van denken naar voelen.

Bijgewerkt op: 15 dec. 2019

Van denken naar voelen.

De HSP voelt veel meer prikkels dan een minder sensitief mens. Ze krijgen niet meer prikkels binnen, maar de prikkels worden minder gefilterd. Waardoor er meer prikkels tot het bewustzijn doordringen.

Omdat dit heel overweldigend kan zijn, vluchten veel HS

personen naar hun hoofd. Ze proberen zo een logische verklaring te vinden en door piekeren een oplossing te vinden.

Voor de HSP is het juist zo belangrijk om hier balans in te vinden en terug te keren naar hun gevoel. Door te leren meer op het gevoel te vertrouwen zijn ze in staat om overprikkeling te voorkomen i.p.v nog meer prikkels toe te voegen door angst of onzekerheid.

Voelen is dus het toverwoord.

• 📌Ken je lichaam, voel waar stress zich ophoopt. Voel waar in je lichaam overprikkeling zich manifesteert.  • 📌Om dit te ontdekken kun je een bodyscan doen. Ga even voor jezelf na waar je pijntjes voelt of waar de onrust zich laat voelen. • 📌Ga dan naar je ademhaling. De snelste weg om weer tot rust te komen is via de ademhaling. Sluit je ogen en haal bewust 3 tellen adem, stuur deze adem in gedachten naar je buik. Blaas nu rustig 6 tellen uit. Herhaal dit zolang totdat de onrust minder wordt of verdwijnt. • 📌Aarden. Het is belangrijk om met beide voeten op de grond te staan. Zet je voeten iets uit elkaar en stel je voor dat ze vastzitten aan de grond. Ga rechtop staan, haal diep adem en voel hoe je sterker wordt. Haal als het ware de kracht van de aarde door je voetzolen naar boven en stuur het door je lichaam. Het helpt als je er een kleur aan geeft. Het maakt niet uit of je het een fantasie vind, het gaat erom dan je brein voelt dat je zelfvertrouwen groeit en dat jij stevig geaard bent. Het brein heeft dan minder de neiging om te vluchten of angstig te worden. • 📌Centreren. Ook hier ga je bewust voelen in je lichaam. Stel je voor dat er een lichtpuntje in je buik zit. Als jij je hierop concentreert groeit dat lichtpuntje en stuur je het licht naar je voeten, naar je vingers en naar je hoofd. Stel je nu voor dat alle spanningen in je lichaam door je vingers, voeten en hoofd uit je lichaam gaan. Het onderbewuste kan zo spanningen loslaten en jij leert hiermee controle te krijgen over je lichaam en je gevoel. • 📌Emoties. HSP voelen de emoties extra sterk en dat kan overweldigend zijn. Ben je ervan bewust dat een emotie maar een aantal tellen tot minuten duurt, daarna zakt deze weer weg en komt je lichaam tot rust. Mits je er geen nieuwe gedachten aan geeft. We zijn gewend om hele scenario’s te bedenken waardoor de emotie in stand blijft. Neem de controle terug over je gedachten, erken de emotie, voel waar deze zit en laat hem vervolgens los. Dit doe je door een positieve gedachte te verzinnen en afleiding te zoeken. • 📌Vertrouw op je gevoel. Het eerste gevoel is meestal het juiste. Gevoelens zijn immers sneller dan gedachten. Voel je dat je iets niet moet doen, bekijk dan of het angst is of dat het duidelijk teken is dat er iets niet goed is. Hoe vaker je dit oefent, hoe duidelijker je gevoel zal worden en dit geeft weer zelfvertrouwen.

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page