top of page
  • Foto van schrijverVivian Halmans

TIP 5: Slaap lekker!

Bijgewerkt op: 15 dec. 2019


SLAAP LEKKER


Een goede nachtrust is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Terwijl dit zo ongelofelijk belangrijk is.

Een hoogsensitief persoon raakt gemakkelijk overprikkeld. We leven ook nog eens in een “snelle” wereld, wat het allemaal niet gemakkelijker maakt. Staat je dag vol afspraken en heb je tussentijds niet genoeg tijd om goed op te laden, dan is het heel moeilijk om in slaap te komen. Je draait en woelt en je gedachten gaan alle kanten op. Slaap je dan eindelijk, dan ga je waarschijnlijk ook nog dromen over alles wat je bezighoudt of schrik je snel wakker. Je onderbewuste slaapt nooit en gaat juist in de nacht alle indrukken en prikkels verwerken.

Daarom nu een aantal tips om toch een goede nachtrust te krijgen.

· 📌Om in slaap te vallen hebben we o.a. melatonine nodig. Zolang er licht via je ogen naar binnen komt wordt dit hormoon niet aangemaakt door je lichaam. Vroeger, toen er nog geen elektriciteit was zaten de mensen ‘s avonds bij elkaar met hooguit een aantal kaarsen. Vandaag de dag hebben we allemaal een smartphone en een televisie. Dit licht zorgt er dus voor dat het lichaam denkt dat het nog steeds dag is. Om ervoor te zorgen dat melatonine aangemaakt wordt is het verstandig om minstens een uur voor het slapen gaan geen gsm meer in je handen te nemen en geen tv meer te kijken. Kun je je gsm niet wegleggen, zet hem dan in ieder geval op nachtstand. Dit kun je vinden bij je instellingen.

· 📌Ben je moe? Ga dan ook slapen. Wacht niet tot je over je slaap heen raakt omdat het bijvoorbeeld nog te vroeg is voor jou om naar bed te gaan. Luister naar je lichaam i.p.v. naar de klok.

· 📌Lig je wakker omdat je piekert, neem dan een schrijfblok en schrijf op wat je bezig houdt. ‘S avonds lijkt alles erger, grote kans dat je morgenvroeg sneller een oplossing vind als je fris en uitgeslapen bent.

· 📌Pieker je niet maar lig je toch wakker, lees dan met een zacht lampje in een boek. Je ogen raken zo snel vermoeid en als je voelt dat het tijd is om te slapen, stel het dan niet uit tot je het hoofdstuk uitgelezen hebt. Liefst geen spannende lectuur, want als HSP voel je gemakkelijk de emotie die het boek wil triggeren.

· 📌Bedenk een slaapritueel. Rituelen zorgen voor regelmaat en dat is wat de HSP nodig heeft. Neem een warm bad of douche, gebruik daarbij je lievelingsgeur of een geur die kalmeert zoals kamille of lavendel. Verzorg je lichaam met aandacht en neem even de tijd om rustig te gaan ademhalen. Probeer zoveel mogelijk om dezelfde tijd naar bed te gaan. Zo went jouw lichaam aan een bepaald ritme en zal in slaap vallen gemakkelijker gaan. Eenmaal in bed kun je naar een meditatie luisteren of zelf mediteren door je aandacht bij je ademhaling te brengen, te vertragen en je focus in het nu te houden.

· 📌Wordt je ‘s nachts vaak wakker? Kijk dan even of er een reden voor is. Een HSP slaapt over het algemeen lichter dan een minder sensitief mens, want ook nu komen er meer prikkels tot het bewustzijn door. Is er een geluid waar je wakker van wordt? Bekijk dan of je hier iets aan kunt doen. Kun je niets ontdekken? Ga dan weer naar je ademhaling en doe eventueel een bodyscan. Begin bij je voeten en elk lichaamsdeel waar je met je aandacht naar toe gaat, geef je de opdracht om te ontspannen. Vaak slaap je al voordat je bij je hoofd bent.

· 📌Blijf je woelen of ben je klaar wakker midden in de nacht en bovenstaande tips helpen niet, sta dan even op. Neem een kop thee of iets wat je rust brengt, maar ontwijk hier ook weer fel licht. Doe alles wat je doet in vertraging, geef je lichaam aan dat je slaap nodig hebt en zet deze niet aan om in een bepaalde actie te stappen. Wat ik zelf dan vaak doe is schrijven in mijn dankbaarheidsschrift. Het helpt mij om positief bezig te zijn met deze tijd en als laatste schrijf ik dan ook altijd, dat ik dankbaar ben dat ik zo weer verder mag slapen. Misschien helpt jou dit ook.

· 📌Tot slot, let de volgende dag nog beter op prikkels. Hou bij wat je energie kost en bekijk of je hier iets aan kunt veranderen. We hebben nu eenmaal meer rust nodig dan minder sensitieve mensen. Accepteer dat dit een feit is en pas je dag zoveel mogelijk hier op aan. Me-time is heel belangrijk.



34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page