top of page
  • Foto van schrijverVivian Halmans

TIP 6: ZORG GOED VOOR JEZELF.

Bijgewerkt op: 15 dec. 2019Bij goed zorgen voor jezelf denk je vast vooral aan goed eten en gezond leven. En dat is ook een heel belangrijk onderdeel voor de hoog sensitieve persoon. Meer nog dan voor minder sensitieven is het belangrijk om gezonde voeding binnen te krijgen. We gebruiken nu eenmaal meer energie omdat we snel overprikkeld zijn. Hoe gezonder je eet, hoe sneller je lichaam kan herstellen. Bewegen is ook belangrijk. Waarschijnlijk kun je wel beter gaan wandelen dan intensief gaan sporten. Sporten kan het hoofd lekker leeg maken, maar kost net zo goed energie. Wat vooral belangrijk is, is dat je een sport kiest die bij je past, waar je voldoening uithaalt en waar jij je lekker bij voelt. HSP zijn nogal geneigd om alles perfect te willen doen. Lukt het sporten dan na een tijdje niet meer, dan is het gevoel van gefaald te hebben des te groter.

Maar wat zeker zo belangrijk is, is de mentale zorg voor jezelf.

Ik geef je een aantal valkuilen en tips waar je als HSP je voordeel mee kan doen.

• 📌Teveel je best doen. HSp zijn over het algemeen zorgzame mensen. Ze willen helpen en bijstaan waar ze kunnen en vergeten daarbij wel eens op hun eigen grens te letten. Te veel je best doen kan ook omslaan in reddersgedrag. Je wil iedereen redden en dat leidt er weer toe dat je overprikkeld raakt. Om maar niet aan jezelf te hoeven werken / denken stort je je dan in de problemen van anderen. HSP hebben het voor- en tegelijk nadeel dat ze oplossingen sneller kunnen zien dan minder sensitieve mensen. Andere zien deze oplossing vaak ( nog) niet of zijn er niet aan toe om te doen wat jij voorstelt. Dit kan als niet gehoord of gezien binnen komen bij jou. Je oplossing word niet op waarde geschat en dat kan veel energie kosten. Onthoudt dat niet iedereen denkt als jij en dat iemand soms eerst nog een andere weg te lopen heeft, voordat hij of zij inziet wat jij misschien al gelijk zag. Het komt ook geregeld voor dat jouw oplossing niet past bij de ander. Vaak heeft men meer behoefte aan een luisterend oor dan aan een oplossing.

• 📌Valkuil twee. Je kunt heel goed luisteren, dat is 1 van de gaven van een HSP. Let erop dat je luistert om te horen en niet om op te lossen. Als mensen jouw advies willen horen, zullen ze er direct naar vragen. Tot die tijd is aandacht het belangrijkste. Zorg hier ook goed voor jezelf. Heb je energie genoeg om te luisteren? Zo niet, spreek dan uit, dat je nu even niet in staat bent om goed te luisteren en plan eventueel een afspraak met de ander in, zodat jij kan zorgen dat je energiepeil goed is voordat je gaat luisteren. Zit je laag in je energie, dan is de kans groot dat je de emoties van de ander binnen laat. Hiermee help je de ander niet en jij raakt overprikkeld.

• 📌Je veilige plek: In een wereld waar in we constant geprikkeld en overprikkel

d worden is het belangrijk om een veilige plek te hebben om in thuis te komen. Zorg voor een plek waar je rust vind, waar harmonie heerst, een plek waar jij je prettig voelt met je eigen spulletjes en waar zo weinig mogelijk prikkels zijn.

• 📌Van je hoofd naar je buik: Overprikkeling leidt tot piekeren en vermoeidheid. Je hoofd maakt overuren. Door teveel in je hoofd te zijn, raak je het contact met je lichaam kwijt. En juist je intuïtie wat zo goed ontwikkeld is bij een HSP kun je dan niet meer “horen’. Zoek een rustige plek thuis of in de natuur en sluit je ogen. Ga naar je ademhaling. Haal bewust diep adem en blaas uit. Voel waar je ademhaling naar toe gaat en stel je voor dat bij elke inademing al je cellen gevoed worden met zuurstof. Herhaal dit tot de rust in je lichaam en je hoofd volledig terug is. Ga weer voelen en ontdek zo wanneer je intuïtie spreekt ( het weten) of het stemmetje dat beren op de weg zet en je verteld wat je MOET doen ( het ego).

• 📌NEE zeggen: Een hele moeilijke voor de HSP, je wil het liefst door iedereen aardig gevonden worden en iedereen helpen. Als iemand een vraag stelt, zijn er twee keuzemogelijkheden. Ja en Nee. Soms of misschien wel vaak, moet je nee zeggen om ja tegen jezelf te zeggen. Je bent niets en niemand iets verschuldigd.

• 📌Goed voor jezelf zorgen betekent ook aandacht geven aan je talent(en).Waar ben je goed in en wat maakt je blij. Besteed hier liefst dagelijks aandacht aan. Het verhoogd je levensvreugde en geeft je een energieboost. Je talent is belangrijk! Ontwikkel jezelf zodat je het in kunt zetten voor een mooiere wereld.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page