top of page
  • Foto van schrijverVivian Halmans

Moet ik veranderen of ben ik goed zoals ik ben?


“Wat nodig is om een persoon te veranderen, is veranderen hoe hij zichzelf ziet”.

- A. Maslow -

In een tijd waarin iedereen maar moet veranderen en aan de andere kant geroepen wordt dat je goed bent zoals je bent, zorgt dit voor nogal wat verwarring.

Neem van mij aan dat je goed bent zoals je bent. Op je eigen unieke wijze met jouw kwaliteiten.

Maar waarom dan toch een blog hierover?

Iedereen heeft kwaliteiten. Ze zijn misschien anders dan je vriendin die zo heerlijk kan bakken en de hele buurt verwend met de mooiste taarten, of van andere mensen om je heen, maar ook jij hebt ze!! Zeker weten!

Als je jou kwaliteiten kent en ze ten volle gebruikt, dan voel je je fijn. Dan heb je een doel en zet je ze in om jezelf en de wereld om je heen een beetje mooier te maken.

Je hebt misschien het geduld om naar mensen te luisteren, je geeft heerlijk ontspannende massages of je kunt een ander helpen met het maken van een website.

Misschien maak je wel hele mooie liedjes over de liefde, waar mensen door geraakt worden.

Als kind ken en ontwikkel je jouw kwaliteiten. Als het goed is wordt je zelfs aangemoedigd en geprezen om die mooie tekening of ingewikkelde puzzel die je voor elkaar gekregen hebt.

Maar als we ouder worden ga je zelf twijfelen aan je kunnen of je wordt afgeremd. Andere mensen gaan zich met je bemoeien. Iemand is jaloers op wat jij kunt en uit zich door te zeggen dat het lelijk is of stom. Je mag jezelf al helemaal niet meer prijzen voor wat je gedaan hebt. Want dan ben je arrogant of opschepperig. Soms zijn het de omstandigheden waarin je verkeerd waar je je kwaliteit door uit het oog verliest.

Als dat voor jou ook zo is. Als je tegen jezelf zegt dat het “ normaal” is wat jij maakt of voor een ander doet. Of erger nog ..als je jouw kwaliteiten helemaal niet meer ziet. Dan klopt wat Abraham Maslow hier schrijft precies .

Dan moet jij niet veranderen, maar wel de manier waarop je naar jezelf kijkt!

Bedenk nog eens wat je als kind graag deed.

Het kan zomaar zijn dat je kwaliteit van toen nog steeds kan worden ingezet om te ontdekken wat je in dit stadium van je leven graag zou willen doen. Waar je weer je passie mee kan vinden en nog belangrijker! Die teruggevonden kwaliteit geeft je dan een heel goed gevoel over jezelf. Je zelfvertrouwen groeit, waardoor alles in je leven ineens een beetje meer kleur krijgt. Je doet iets wat je heel graag doet, straalt dat weer uit naar anderen en je positieve houding trekt meer positiviteit aan in je eigen leven.

Vergeet nooit dat iedereen meerdere kwaliteiten heeft. Je wordt er mee geboren en het is aan jou om ze te gebruiken en te ontwikkelen.

En zoals jij blij bent met de kwaliteiten van je arts, die fijne massage of die heerlijke taart van je vriendin, er is iemand die behoefte heeft aan wat jij te bieden hebt.

Vind je het na het lezen van dit blog nog moeilijk om je eigen kwaliteiten te vinden of weet je niet hoe je ze kunt inzetten of ontwikkelen. Neem dan kontakt met me op. Tijdens een coachsessie of een wandelcoaching, waarbij we letterlijk in beweging komen, help ik jou te veranderen in hoe je naar jezelf kijkt. En garandeer ik je dat je tot mooie inzichten komt.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wakker!

bottom of page