top of page
  • Foto van schrijverVivian Halmans

Zoveel coaches? Is dat nu echt wat de wereld nodig heeft?


Deze vraag werd me vandaag gesteld. Het was het begin van een interessant gesprek. In plaats van een antwoord te geven stelde ik een wedervraag.

Wat denk jij dat een coach doet?

Daar moest even over gedacht worden. Je helpt mensen! Was het antwoord.

Klopt, maar dat doet de bakker ook. Stilte… Nee ik bedoel , jij helpt mensen die een probleem hebben, maar dat hebben we toch allemaal wel. Dat moet je zelf oplossen.

En als dat nou niet lukt? Of je hebt voor je gevoel al alles geprobeerd maar het probleem is er nog steeds?

Dan ga je naar vriendinnen en vraag je om advies.

Juist! Heel goed en in een aantal gevallen werkt dat ook prima en is dat precies wat je nodig hebt. Waar je wel rekening mee moet houden is dat die vriendin haar eigen ervaringen en emoties meeneemt in jouw oplossing. Dat die oplossing ook wel eens niet voor jou kan werken.

Wat doe ik dus als coach. Ik ga met je probleem aan de slag. Samen met jou brengen we in kaart wat je al geprobeerd hebt en wat niet gewerkt heeft en hoe het komt dat het niet gewerkt heeft.. Daarna gaan we samen op zoek naar nog meer oplossingen. Maar wel oplossingen die bij jou als persoon passen. Jij bent uniek in je doen en laten. Toch is ook de opvoeding die je gehad hebt, de mensen waar je mee bent opgegroeid en zelfs de stad of het dorp waar je bent opgegroeid belangrijk geweest in jouw ontwikkeling. Ze hebben jouw gedachten en je leven vorm gegeven. Ook elke coach heeft zijn eigen gedachten en methodes om ervoor te zorgen dat jij weer kunt genieten van een Fijn Leven.

Waarom zoveel coaches? Omdat er ook zoveel verschillende mensen zijn, waarbij het klikt of niet. Die zich in jouw situatie kunnen inleven of niet. Vertrouwen is het belangrijkste tussen jou en je coach. Je moet je begrepen voelen en tegelijkertijd moet er oplossingsgericht gewerkt worden.

Ik sta erom bekend dat ik de mens graag zie zoals hij of zij echt is. Achter al die lagen aangeleerd gedrag. Wat sociaal acceptabel is, de waarden en normen die ook aangeleerd zijn. Wil ik graag ontdekken wat jij belangrijk vind in het leven. Waar jij waarde aan hecht en wat jou het gevoel geeft dat je echt jezelf kunt zijn. Pas dan kom je tot een oplossing die ook echt bij je past. En ook dan is het niet meer zo belangrijk om bevestigingen te krijgen van uit je omgeving of je iets goed of niet goed doet. Het maakt je een heel stuk zelfverzekerder waardoor geen probleem te groot voor je is.

Zoals ik al zei, wil ik de echte mens zien.

Een dierbare vriend van mij vertelde me toen we elkaar pas leerden kennen, dat hij naturist is. Hij is zo opgegroeid en vind het prettig om zonder kleren in huis of in zijn tuin rond te lopen. Hij loopt echter tegen een hoop weerstand aan in de wereld. Naakt wordt al snel met seks verward en dat vind ik dan weer heel interessant, waardoor we er vaak gesprekken over hebben. We zijn allemaal naakt geboren en toch is er in onze wereld iets zodanig veranderd dat het niet meer normaal lijkt te zijn. Op zijn naturisten pagina mag geen bloot vertoond worden, hoe subtiel ook want dan wordt hij weer van facebook verbannen. Terwijl ik me persoonlijk veel meer stoor aan de bloederige beelden die de ronde doen of dieren die mishandeld worden. Dat is dan blijkbaar toch “normaler” dan een blote borst of bil.

Zelf ben ik een aantal keren slachtoffer geworden van een aanranding. Ik liep niet naakt rond, dus dat kan niet de reden zijn waarom het gebeurde. Wat ik wil zeggen is, ik respecteer hoe hij wil leven en neem hem zoals hij is. Alleen dan kun je iemand en zijn beweegredenen leren kennen en zie je de persoon en hoe uniek hij of zij is.

Hij schreef er het volgende stukje over:

“Kijk! Jouw speciale ding is dus dat je volgens mij echt in staat bent om onbevooroordeeld mensen te beoordelen op wie ze zijn. Dat kan bijna niemand. Iedereen heeft vooroordelen, ik zie ze bij jou niet.

Daarom denk ik dat wij zo fijn met elkaar om kunnen gaan. We kunnen helemaal onszelf zijn bij elkaar. Er wordt niet dom gedaan over een buikje, rimpels, billen of geslachtsdelen. En dit is misschien een dom voorbeeld maar dat is wel wat jou bijzonder maakt voor mij. Daardoor respecteer je mij dus echt en dat voel ik . Dat is geweldig en uniek”.

Ik ben geen naturist, ik hou teveel van kleding zeg ik wel eens als grapje tegen hem. Hij respecteert dat bij mij zoals ik hem respecteer. En dat geeft vertrouwen.

Dan mag je zijn wie je bent en dat wens ik jou ook toe!

 

Ben jij er klaar voor om het leven te leiden wat jij graag wil diep van binnen? Sta je voor een keuze, een verandering of een probleem waar je leven te zeer door beïnvloed wordt om te kunnen genieten? Wil jij weer die hoofdrol in je eigen leven nemen en samen met mij aan de slag gaan om je Fijnste Leven nu echt te gaan starten?

Neem dan contact met me op. Dan gaan we samen aan de slag!

Klik op het logo boven deze tekst om gelijk een email te sturen.


95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wakker!

bottom of page